Директорът на АгенцияМитници“ остава в ареста. Софийският градски съд постанови задържане

...
Директорът на АгенцияМитници“ остава в ареста. Софийският градски съд постанови задържане
Коментари Харесай

Директорът на Агенция„Митници“ остава в ареста

Директорът на Агенция„ Митници “ остава в ареста. Софийският градски съд постанови „ задържане под стража “ за Петя Банкова. В ареста остава и Стефан Димитров. Според прокуратурата има заплаха обвинените да извършат друго закононарушение, а Петя Банкова може и да се укрие.

Софийски градски съд изиска „ задържане под стража ” и за тримата по досъдебно произвеждане от 2024 година Прокуратурата поддържа искане във връзка с двамата присъстващи. Обвинението обаче нямаше искане към Марин Димитров, който тъкмо преди съвещанието се почувства зле и беше признат в „ Пирогов ”.
На 4 април шефът на Агенция „ Митници “ Петя Банкова беше арестувана за 72 часа
и упрекната за присъединяване в проведена незаконна група за търговия с въздействие, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, сподели тогава пред медиите юристът ѝ Аделина Натина. Това са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов с прякор Паскал.

В правосъдната залата прокуратурата разгласи, че
разполага както със очевидци, по този начин и със записи от СРС-та за контрабандни канали,
както и за кадруване в митниците. Според обвиняването каналите са минавали през „ Капитан Андреево ”, „ Кулата ” и „ Калотина ”. Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждава да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отхвърлен като началник на митницата на „ Капитан Андреево ”. От специфичните разследващи средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните диалози
Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки.
Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и връзките сред тях, твърди още обвиняването. Според юристите на арестуваните обаче цялото обвиняване е основано на клюки на обособени хора и няма нито едно съответно доказателство, че те са взели участие в контрабандни канали.
Анонимни очевидци настояват, че упрекнатите са в близки връзки
с някогашния вътрешен министър Бойко Рашков и с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Бяха намесени и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия – Асен Василев. Никъде обаче не излиза наяве, споделят юристите, дали тези познанства са свързани по някакъв метод с обвиняването и дали са действителен факт, или са клюки.

Адвокатите описаха още, че
някогашен сътрудник на Банкова от ДАНС я е срещнал
с един от двамата Димитрови. Докато била в Агенцията, тя имала няколко срещи със Стефан Димитров. Държавното обвиняване твърди и че разполага с доказателства, че Петя Банкова и Стефан Димитров са обсъждали кадрови назначения в Агенция „ Митници ” в чатове между тях. Темата на диалога била да се създадат рокади в митниците, тъй че контрабандните канали да вървят безпроблемно.
От обвиняването обаче не демонстрираха тези чатове в правосъдната зала.
Според отбраната главната част от анонимните очевидци базирали показанията си на основата на изказвания като „ чувал съм “ и „ до мен стигна информацията “, което не давало действителни доказателства, споделят още юристите.
От прокуратурата показаха още, че разполагат със снимков материал от СРС,
който демонстрира среща сред Стефан Димитров и основния секретар Живко Коцев. На нея ставало ясно, че Коцев е получил подарък от Димитров – безценен часовник. Каква е повода за срещата и за подаръка не стана ясно, както и за какво Живко Коцев не е бил притеглен към обвиняванията.

Следващото съвещание на съда е планувано за 11 април. Дотогава Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР